уторак, 3. фебруар 2009.

VOLIM SLUŠATI RADIO: Doris Day

Autor priloga: NADIR EFENDIĆ (Nemačka)

Pjevacica --- Doris Day
Pjesma --- Que Sera Sera
Pjesma traje --- 2 min 05 sec

Postovani slusatelji,
Moze se slobodno reci da je Doris Marry Anne von Kapelhoff, rodjena 1924 godine, jedna od najpozantijih licnosti Hollywooda. Pod umjetnickim imenom Doris Day, ona je bila poznata glumica i pjevacica. Snimivsi 1956 godine film "Covijek koji je previse znao" , ona je sa tim filmom postigla svjetski uspjeh i to kao glumica i pjevacica. Jednostavna melodija iz tog filma "Que Sera Sera" bila je u biti jedna djecija pjesmica, koja je postala poznata u cijelom svijetu. Ta pjesma dobila i poznatu nagradu "Oscar" 1957-e godine kao najbolja filmska melodija.
Mora se reci da je Doris Day snimala u 40-tim godinama veoma teske i dobre svari sa podrucja Jazza i Swinga, sto pokazuje da je ta pjesmica za nju bila veoma lagana vjezba.
Njena karijara pocela je u starosti od trinaest godina, kada je na jednom plesnom turniru dobila nagradu od 500 americkih dolara. Snimivsi 40-tak filmova i vise TV-serija ona je zbog prevare njenog voditelja financija, ostala u dugovima t.j. bila je olaksana za preko 20 miliona dolara. Doris Day je nastupima u TV serijama uspjela da izadje iz dugova i da sredi svoje financije. Ukoliko putujete Amerikom i u gradu Carmel-u odsjednete u hotelu "Cypress Inn" time postajete gost Doris Day, jer je to njen hotel.
Sada poslusajmo u nasoj emisiji hollywoodsku zvijezdu, Doris Day sa poznatom pjesmom "Que Sera Sera" ( prevodu sa spanskog - "Sto bude, biti ce" ) iz 1956. godine, kompozitora Ray Evansa i Jay Livingstona.

Нема коментара: