петак, 16. октобар 2009.

VOLIM SLUŠATI RADIO: Al Martino

Autor priloga: NADIR EFENDIĆ (Nemačka)

Izvodjac -- Al Martino
Pjesme --- Ramona + Here In My Heart
Pjesma traje - 2 min 28 sec + 3 min 11 sec = 5 min 39 sec

Postovani slusatelji,
U Filadelfiji 1927-e godine bio je rodjen poznati americki pjevac Al Martino. Po djedu nazvan Al Martino, radio je u mladosti kao zidar u gradjevnoj firmi njegovih roditelja, roditelja koji su bili talijanski useljenici.
Interesantno je, da je on bio ulicni susjed Maria Lance i upravo je poznati Mario Lanca pokrenuo talentiranog Al Martina da pokusa naci njegov put na muzickom polju.
On se je definitivno probio pocetkom 50-tih godina sa pjesmom "Here in my heart" koju je prodao u vise od milion primjeraka. Tada je dobio "prijateljsku" ponudu od Mafije, da ce ona upravljati njegovom karijerom, sto je u praksi znacilo da ce Al Martino pjevati a mafija ubirati novac. On je to odbio i radi svoje sigurnosti otisao u Englesku.
Nakon 5 godina boravka u Engleskoj, jedan prijatelj koji je imao veze sa mafijom, uspio je da mafija Al Martina ostavi na miru. Mozemo samo naslutiti, da je to bio Frank Sinatra, o kojem se je govorkalo da ima veze sa mafijom. Vrativsi se, Al Martino je uspio da se ponovo pojavi na sceni i on je 1972-e godine u filmu "Kum" glumeci pjevaca Johnny Fontane-a postao kultna figura, koju je rado slusala i mladja generacija. Kroz to, on je uspio da se 1975-te godine ponovo popne na vrh liste popularnosti. Taj pjevac bio je neumoran i stalno je isao na turneje, gdje je pjevao je u poznatim svjetskim lokalima, televizijskim emisijama i na koncertima. Da je Al Martino bio vojnik, moglo bi se reci da on do svog zadnjeg sata nije napustao polozaj, jer je Al Martino, kako indijanci kazu, 14-tog oktobra 2009-te godine, na nasu veliku zalost, otisao u vjecna lovista.
Mi imamo srecu da su nama ostali lijepi snimci tog popularnog pjevaca.
Sada imamo priliku da u nasoj emisiji cujemo Al Martina sa dvije pjesme, starim slagerom "Ramona" i sa njegovim prvim velikim uspjehom, pjesmom "Here In My Heart", u prevodu, " Ovdje u mom srcu" kompozitora Borrelia.

Нема коментара: