среда, 21. октобар 2009.

VOLIM SLUŠATI RADIO: Dalida


Autor priloga: NADIR EFENDIĆ (Nemačka)
Izvođač --- Dalida
Pjesma --- La Mamma
Pjesma traje --- 4 min 58 sec

Postovani slusatelji,
Dalida, rodjena Yolande Giglioti rodila se je u Kairu 1933 godine u talijanskoj familiji, koja je zivjela u tom gradu. U doba oslobadjanja Arapskih zemalja od kolonijalizma , 1954-te godine, Dalida je postala Miss Egipta, sto mnogo govori o njenom izgledu. Zavrsivsi skolu za sekretarice, Dalida se je odlucila da potrazi njenu srecu u Parizu, gradu umjetnosti. Ona je u Parizu 1956-te godine dobila ugovor sa kompanijom Barclay. Za tu istu kompaniju pjevala je nesto kasnije i poznata Tereza Kesovija kaja je napravila veliku karijeru 60-tih godina u Francuskoj.
Dalida je vec sa njenom drugom singlicom i pjesmom "Bambino" uspjela da osvoji trziste i moze se reci da je tim uspjehom bila rodjena jedna sjajna zvijezda na glazbenom nebu. U toku 30-tak godina njene karijere ona je dobila 45 zlatnih ploca i nekoliko od platine. Potrebno je reci da je Dalida pjevala na Arapskom, francuskom, njemackom , talijanskom i spanskom jeziku.
Osvojivsi Evropu, srednji istok i Japan, Dalida je na vrhuncu karijere 1987 godine izvrsila samoubistvo, i taj tuzni dogadjaj veoma je razalostio sve ljubitelje njenog glasa.
Sada ce nam Dalida zapjevati u nasoj emisiji pjesmu "La mamma" koju je inace u ex-Yu pjevala Senka Veletanlic.

1 коментар:

Kostas је рекао...

Pesma je fenomenalna, kao uostalom i sve Dalidine pesme... Uvek probude nove emocije svojom jačinom. Šteta što je otišla tako rano... :(