уторак, 27. октобар 2009.

VOLIM SLUŠATI RADIO: Louis Armstrong




Autor teksta: NADIR EFENDIC (Nemacka)

Pjevac -- Louis Armstrong
Pjesma -- Adios muchachos ili ( I get ideas)
Pjesma traje -- 3 min 27 sec


Postovani slusatelji,
Louis Armstrong bio je jedan poznati Jazz muzicar, koji je postao jos za vrijeme njegovog zivot jedna muzicka legenda. Kad se zna, da je on poceo svirati u doba, kada je jednom afroamerikancu bilo opasno po zivot uci u lokal, koji je bio rezerviran za bijelce, nevjerovatno je, kako je on u toku vise decenija postao jedan od pozitivnih simbola Amerike. Rodjen 1901-godine, on je odrastao u siromastvu i kada je kao maloljetink na proslavi nove godine 1912-1913 zapucao u zrak iz revolvera, dospio je u dom za maloljetnike. Ta stroga kazna imala je jednu dobru stranu, jer je Armstrong naucio u domu da svira Kornet koji je jedna specijalna vrsta trube koja se pretezno svira u New Orleansu. Poslije boravka u strogom domu, upoznao je trubaca King Olivera, koji je za njega postao uzor. Pocetkom 20-tih godina zajedno sa King Oliverom otisao je u Chicago gdje su oni svirali u "Creole jazz Band". Vec 1923-e godine nastali su prvi snimci tog darovitog muzicara.
Moramo napomenuti, da je samo godinu dana kasnije, Dusan Jovanovic sa njegovim orkestrom u Americi snimio 20 pjesama naroda nestale kraljevine Jugoslavije.
Vratimo se Armstrongu, koji je poslije drugog svjetskog rata bio sve poznatiji i popularniji i nosio je nesluzbenu titulu "Kralj Swinga". On je dobio priliku da nastupa i svira u vise filmova a jedan od tih bio je poznati film "Prica o Glenn Milleru".
Krajem 50-tih godina Louis Armstrong tesko je obolio i izgledalo je da je njegova karijera na kraju. On se nije predavao i uspio je da se oporavi tako da je svirao sve do njegove smrti 1971 godine.
Louis Armstrong ostavio je veoma mnogo snimaka tako da i autor ove emisije, posjeduje ca 320 snimaka tog poznatog Jazz umjetnika.
Sada mozemo u nasoj emisiji cuti jedan od tih Armstrongovih snimaka, poznati motiv "Adios muchachos" iz 1951-godine.

Нема коментара: