субота, 13. март 2010.

Volim slušati radio: Tennessee Ernie Ford

Autor priloga: NADIR EFENDIĆ (Nemačka)

Pjevac -- Tennessee Ernie Ford
Pjesma --- Sixteen Tons
Pjesma traje 2 min 36 sec

Postovani slusatelji,
Tennessee Ernie Ford, americki country & western pjevac izdao je vise od 100 albuma ali on u Evropi nije postao tako poznat kao na primjer Johnny Cash i Frankie Laine. Rodjen kratko poslije prvog svjetskog rata 1919-e godine, on je rano poceo da pjeva i postao je 1929-e godine, zbog njegovog ugodnog dubokog glasa, spiker na radio stanici. On je isao pravim putem i poslije srednje skole studirao je muziku na visokoj muzickoj skoli.
Odlucujuci utjecaj na najgovu karijeru imao je susret sa producentom Cliffie Stone-om, koji je bio veoma poznat u Country & Western sceni. On je 1947-e godine izdao 5 Fordovih ploca i to je bio pocetak jedne velike karijere koja je trajala do 1990 godine.
Najveci uspjeh Tennessee Ernie Ford imao je 1955 godine sa pjesmom "The Ballad of Davy Crockett" i sa pjesmom "Sixteen Tons". Zadnja pjesma bila je veoma poznata u izvedbi poznatih Plattersa.
Kratko poslije napustanja mikrofona, Tennessee Ernie Ford 1991-e godine zauvijek je napustio zivotnu pozornicu.
Sada poslusajmo pjesmu "Sixteen Tons" , u prevodu "16 tona" kompozitora Travisa, u izvedbi Tennessee Ernie Forda sa snimka iz 1955-godine.

Нема коментара: